Kiezen is verliezen!

In 2012 ben ik begonnen bij De Mar. Crisis in de bouw, 5 klanten die niet konden betalen, groot project dat volledig uit de hand liep en een doorstart gemaakt. Het was rustig beginnen zeg maar.

Maar na regen komt ook de zon weer door. Alles staat weer op poten en we zijn er weer. We zijn terug en sterker dan ooit te voren. Met geweldige mensen die het hart op de juiste plaats hebben en die de wil hebben om het beste uit zichzelf en anderen te halen. Bijzonder als je daar deel vanuit mag maken.

Mijn achtergrond ligt in de industrie en na 4 jaar in de bouw verwonder ik me nog steeds. Wat me nog het meest opvalt is dat aannemers zo weinig kiezen. Ze kunnen alles! Woningbouw, utiliteit, hoogbouw, you name it en ze kunnen het. Als ik het vergelijk met de industrie, dan zou dezelfde fabriek fietsen, brommers, auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen maken. Ik heb nog even gegoogled..

Ik snap het ook wel. Kiezen is verliezen en we hebben allemaal last van verliesaversie. Het is niet voor niets dat mensen die verliezen in een casino doorgaan om het verlies te compenseren in plaats van manmoedig het verlies te nemen.

Natuurlijk moet je de juiste keuze maken en vandaag de juiste keuze maken kan overmorgen de verkeerde zijn. Toch denk ik dat specialiseren uiteindelijk loont. Mooi voorbeeld vind ik bouwgroep Mertens. Gespecialiseerd in utiliteit en sterk in onderwijs en sport.

Waar je mee werkt, word je mee besmet. De Mar doet ook alles. We maken daken, gevels, casco’s, hoogbouw, laagbouw. Ook wij zullen keuzes moeten maken.

20 jaar geleden was de droom van oprichter Jaring Rijpma kristalhelder. Deel een enkelvoudig dak op in elementen zoals driehoeken, rechthoeken en bootjes en maak hier een massaproduct van. Daar zijn we groot mee geworden. Daar liggen onze roots.

Kiezen is verliezen en dat geldt ook voor ons. We zullen ons verlies manmoedig dragen, maar makkelijk is anders…..

Klaas Droog