Maandag vergaderdag

12 december 2018: Mijn kinderen stellen mij elke dag de vraag: “hoe was het op het werk pap?” Op maandag geven ze zelf het antwoord. Oh ja, het was vergaderdag. Waar praat je dan de hele dag over? Dan leg ik uit dat ik alle interne afspraken op 1 dag maak en dat ik zo de rest van de week ruimte heb voor andere zaken. Waarop mijn kroost zich hardop afvraagt of er zoveel te bespreken is dat dit elke week weer moet.

Als je daar over nadenkt hebben ze misschien wel gelijk. Het is veelal een herhaling van zetten. Sturen, controleren en beheersen. Zowel intern als extern. En dan zie je ook nog vaak dezelfde problematiek terugkeren. Alleen heeft de gesprekspartner een andere naam. Het heeft vaak te maken met het misschien wel willen veranderen maar toch weer terugvallen in oude gewoonten.

Ook in ons bedrijf is niets menselijks ons vreemd. En ook in onze branche geven we aan de voorkant hoog op over innovaties en vooruitgang en tijdens de uitvoering blijkt dat we nog erg traditioneel denken en handelen. Een uitzondering uiteraard daargelaten. Hierdoor blijf je dezelfde vraagstukken houden en zien we dat we ons kunstje iedere keer weer opnieuw uitvoeren met hetzelfde resultaat.

Hoe gaan we dat veranderen? Hoe gaan we intern verbeteren en hoe willen we met externe partijen vooruitgang boeken? Heeft het te maken met communiceren, onduidelijkheid of niet het gewenste resultaat? Of durven we gewoon niet te kiezen voor een nieuwe koers en samenwerking. Zijn we bang om ons hoofd boven het maaiveld te steken, bang om een opdracht te verliezen. Ik weet het niet, maar 1 ding weet ik wel, angst is een slechte raadgever.

In ons vorige blog schreef Klaas Droog, Kiezen is verliezen, ik durf te stellen dat je moet kiezen om je eigen koers te varen. Heldere doelen stellen en dit duidelijk communiceren. Laat weten waar je mee bezig bent, maar bovenal met wie je dit wilt bereiken. Samenwerken met collega’s en opdrachtgevers is fantastisch, maar je moet het doen. Keuzes maken is hier een wezenlijk onderdeel van. Zo kies je niet om te verliezen, maar om je doelen te bereiken en optimaal samen te werken.

We weten het allemaal erg goed, maar nu de uitvoering. Dan hebben we misschien de maandag vergaderdag niet meer nodig. Doet u mee?

Erwin Faber