Met welke vonk zet jij je droom in vuur en vlam?

28 mei 2019: Veranderingen beginnen altijd met een beeld in gedachten. Hoe wil je dat het er uit ziet als het ‘klaar’ is. Dat lijkt simpel, maar dat is het ook. Het ingewikkelder maken dan het is, zorgt alleen maar voor verwarring

Mijn hoofd zit altijd vol ideeën, dromen, frustraties en alles wat ik wil veranderen in de wereld. Zo ook op die morgen bij een vroege ochtendwandeling met mijn vriendin. Ze zegt, het is belangrijk dat je precies bent in hoe je dromen of ideeën eruit zien zodat de mensen om je heen de droom of het idee bijna letterlijk voor zich kunnen zien. Dat maakt ze duidelijk met een voorbeeld. Ze zegt, stel dat je een puzzel hebt met duizend stukjes, maar je hebt geen voorbeeld, hoe moeilijk zo niet onmogelijk zou het zijn om die puzzel te maken? Maar met het voorbeeld lukt wel!

Ons brein werkt op basis van het beeld dat we maken van onze dromen en ideeën. En zo is het ook in ons leven. Als je precies weet wat je wilt en weet waar je bent dan lijkt het erop dat de hersenen automatisch stappen maken om dit bereiken. Je ziet het letterlijk voor je wat de volgende stap is om dichter bij je doel te komen.

Zo viel bij De Mar ook het puzzelstukje, het bouwen van een huis in 1 dag, op zijn plaats.

Ik kan dit verhaal natuurlijk een mooi begin geven. Hoe het allemaal begon met een droom. Nee de waarheid is gewoon tranentrekkend. Een brok frustratie, daar begon het mee. Je moet even weten dat ik geen verstand van bouwen heb. En volgens mij moet ik zo lang mogelijk mijn best doen om dat zo te houden. Goed frustratie, daar ging het over.

Lean: nooit aan beginnen!

Na 10 leantrajecten, als begeleidend leancoach, in 2013 en 2014, en ik zal je niet vermoeien met het waarom van die projecten, had ik het helemaal gehad met de huidige manier van bouwen. Een afvoerpijp aanbrengen in de keuken als voorziening voor de gootsteen duurde 15 minuten waarvan 2 minuten zagen, lijmen en plaatsen. 85% gereedschap zoeken, materialen ophalen en de juiste tekening vinden. Die natuurlijk ver te zoeken was. Op zich geen raar getal. Elk bedrijf in elke industrie die zijn processen niet op orde heeft komt ongeveer uit op dit getal. Dus tot zover geen nieuws.

Nee, mijn frustratie kwam voort uit het feit dat we ondanks ongelooflijke resultaten in die projecten – een rijtjeshuis bouw je in 16 tot 26 dagen, projecten doe je in de helft van de doorlooptijd en 100-150 uur besparen per woning in de gehele keten is ook geen enkel probleem – de betrokken aannemers aan het einde toch besloten om het vervolgens maar weer op de “oude” manier te gaan doen.

Omdat ik anders 2 keer zoveel moet verkopen Klaas..

Ja, dan ben ik uitgepraat….

Je snapt dat ik daar nog wel eens aan terugdenk in de huidige gekte van de bouw.

 

Een woning in één dag

Daar stonden we dan in 2014. Gefrustreerd over zoveel onbegrip. In een uitgebreide discussie met een grote kerngroep uit ons bedrijf ontstond toen ons lange termijn doel van De Mar.

We werken naar een toekomst toe waarin de wij in één dag woningen bouwen die de aarde niet belasten en die voelen als een thuis.

Beetje technisch maar je snapt het wel. Het gaat natuurlijk niet om die ene dag. Nee het gaat om omdenken. Loslaten en opnieuw beginnen. Maar voor mij persoonlijk gaat het om meer. Noem het mijn persoonlijke missie of droom.

Ik miste alleen nog een paar puzzelstukjes. Hoe kun je iets goeds betekenen voor anderen door met je missie, kennis en ervaring ten dienste van anderen te staan. En toen was daar die reis naar St Maarten. Zwaar getroffen door orkaan Irma. Het oog trok op 6 september 2017 over het eiland en richtte zeer grote schade aan. Verwoest en na een jaar nog geen enkele voortgang in de wederopbouw. Het was het laatste puzzelstukje. Opeens zag ik het voor me, al die bewoners in nieuwe huizen, 3 maanden na de ramp.

De visie was geboren en het beeld was er! Hoe ongelooflijk gaaf zou het zijn als ik een schip met een woningfabriek in de vaart breng   die naar gebieden vaart waar de thuisen van mensen zijn weggevaagd door orkanen, waar diezelfde mensen in een efficiënte fabriek hun eigen huis kunnen produceren, daarvoor betaald krijgen en in 1 dag hun thuis op de plek die ze lief is kunnen herbouwen.

Als ondernemer los je problemen van klanten op. Als je ten dienste van anderen wilt staan, dan zoek je uit wie wat nodig hebben. Als je van betekenis wilt zijn, dan los je problemen op van anderen die dat nodig hebben. De vraag die meteen in me opkwam was, over welke omvang hebben we het eigenlijk?

In 2017 zijn er 10 orkanen voorbij gekomen, waarvan 4 categorie 4 of 5, zijn er 10.000 doden gevallen en 312.000 mensen dakloos geraakt. 312.000 mensen die niet alleen hun huis kwijt zijn maar ook hun thuis. Toen dat besef langzaam tot mij doordrong……

Rebuild Homes Foundation

Maar een visie zonder plan is slechts een droom. Tijd voor actie!

2 weken geleden is de Rebuild Homes Foundation opgericht en ik schat zo in dat ik het doel niet meer hoef uit te leggen. Volgende week is de eerste presentatie van het plan aan de D’66 fractie van Tweede Kamer. Het plan is in ontwikkeling, de eerste sponsors zijn binnen.

We zijn los! Hoe mooi is dat?

Onze kracht komt voort uit het heldere begrip /beelden van onze dromen. En het is de vonk die het vuur in je ontsteekt, zodat je kunt profiteren van het succes dat je in de toekomst zult hebben.